צמרכד-ץםרךד
054-3971033 9643*לכל חודש מחודשי השנה מותאמת אבן יקרה המתאימה למאפייני המזל הנקראת " אבן הולדת" כל חודש בשנה משויכת אבן חן אשר מעניקה לאדם העונד אותה כוחות ריפוי ומזל
אבן חודש יוני היא הפנינה, האבן היחידה שאינה למעשה מינרל ומקורה ביולוגי.
אבן לידה היא כינוי לאבן חן או אבני חן המסמלים את חודש הלידה והניתנים כמתנה כשהם משובצים בתכשיט. מנהג זה מקובל בעיקר בארצות הברית ואומץ גם באוסטרליה ובתאילנד. גם בישראל ניתן לפגוש אותו בחנויות תכשיטים. חשוב לציין כי אבן הולדת אינה קשורה לאבן המזל של גלגל המזלות.
בעולם נהוג לקנות לימי הולדת לנשים ולגברים תכשיטים בהם משובצות אבני חודש הלידה.
חלק מאבנים אלו מופיעות גם בחושן הכהן הגדול ונקראות אבני החושן. לאבני החן הללו מייחסים סגולות ותכונות שונות
כמו בעבר גם כיום נהוג לשייך לאבני החן מזל, השפעה, השראה וכוחות ריפוי טיפוליים.
אבן המזל של חודש יוני היא פנינה
אבן חודש יוני היא הפנינה, האבן היחידה שאינה למעשה מינרל ומקורה ביולוגי. .
בחודשים אחרים ניתן למצוא אבני חן כמו ברקת, ספיר, יהלום, טופז, גרנט, אמטיס, אקווה מרין, אמרלד, פנינה, רובי, ספיר, אופל, טופז וטורקיז את אבני המזל ניתן לשלב בכל תכשיט, בין אם מדובר בשרשרת, עגילים, צמיד או טבעת.
חודש יוני – אבן המזל של החודש פנינה
הפנינה משמשת כקישוט בלבד. אין לה ערך כשלעצמה וערכה הכספי נובע מיופיה ונדירותה. ערכה של הפנינה משתנה בהתאם לגודלה, צורתה, בהירותה, צבעה ומין הצדפה או השבלול שממנו נלקחה. פנינים כמו יהלומים, נימדד ערכן על פי חמישה משתנים:
גודל – ככל שהפנינה גדולה יותר, קשה יותר לגדל אותה ולכן היא נדירה.
ברק – ככל שהפנינה מבריקה יותר היא נחשבת לאיכותית יותר מאחר שהברק הוא סימן למבנה איכותי של הציפוי.
צורה – ככל שצורת הפנינה עגולה יותר היא יקרה יותר, מאחר שנדיר למצוא פנינים עגולות לגמרי והביקוש להן גבוה.
צבע – הצבע הוא גורם המשפיע על מחיר הפנינה. הצבע המבוקש משתנה ממדינה למדינה וגם מוכתב מצו האופנה.
ניקיון – ככל שפני הפנינה חלקים יותר וחסרי פגמים כך ערכה עולה
מאפייני הפנינה
מאפייני הפנינה
צבע: לבן, שנהב, צהבהב, ורדרד, אפור, ורוד, כחול, שחור
הרכב כימי: 92% חומר סידני CaCo3 , 4% חומר אורגני conchiolin, 4% מים
סולם קשיות: 2.5-4
משקל סגולי: 2.66-2.78
מזל החודש: תאומים
כוכב: ירח
צ'קרה בפילוסופיה ההודית: הצ'קרה השלישית, צ'קרת מקלעת השמש
היווצרות הפנינה
הפנינה, או המרגלית, נוצרת בצדפות ולעיתים אף בקונכיות השבלולים.
הפנינה נוצרת כאשר חומר זר חודר לרכיכה והיא מפרישה קלציט, ארגוניט (מרכיבי הסידן הפחמתי) וחומר חלבוני קשה.
ההפרשות נערמות ובמשך הזמן נוצרת הפנינה.
הפנינה נוצרת בצדפה בה חיה רכיכה. הפנינה נוצרת על ידי חדירה מקרית של גוף זר לתוך הצדפה. הצדפה לא יכולה להיפטר מהגוף הזר ובניסיון להגן על עצמה מגדלת סביבו שכבות של אפיתל - חומר פנינתי, עד להתנתקות מושלמת. האפיתל מפריש חומר הנקרא נייקר(Nacre) שיוצר שכבות דמויות בצל סביב הגרעין. הנייקר הוא החומר בעל הברק האופייני לפנינה.
תכונות בולטות של הפנינה .טבעיות מתורבתות ומלכותיות
שליית פנינים כרוכה במקומות רבים בצלילה לפרקי זמן ממושכים, לעתים קרובות ללא אמצעי עזר. הצולל פוקק את אוזניו ונחיריו ושוהה במים במשך דקות תוך שימוש בצלילה חופשית בלבד. גם לאחר שהועלו הצדפות, הרי שפנינים נמצאות באחוז קטן ביותר מהצדפות שנשלו. מסיבה זו, רבים "מגדלים" פנינים מתורבתות: פנינים אלו גדלות בתוך צדפות בשבי, באמצעות גירויין באופן מלאכותי. פנינים אלו עגולות יותר מן הפנינים הטבעיות, וערכן נמוך הרבה יותר. הגירוי המלאכותי מתבצע בדרך כלל באופן שיגרום כמה שפחות דחייה לגוף זר, כדי שהרכיכה לא תמות: פותחים בכוח את שריון הצדפה - אך בזהירות רבה ולא יותר מסנטימטר אחד, ו"שותלים" בתוכה חתיכה זעירה שהופקה משריון צדפה אחרת, יחד עם חתיכה זעירה נוספת של קרום צדפה פנימי. לאחר מכן משאירים את הצדפה בתוך התקן רשת מיוחד מתחת לפני הים, לשנתיים שלוש. בניגוד לצדפות טבעיות, אחוז ההצלחה בגידול שכזה מגיע לכ-50%. מפרץ אגו ביפן היה בין האזורים הראשונים בעולם בהם התחילו גידול פנינים
פנינים טבעיות הן יקרות ונדירות, והמסחר בהן כיום נעשה בעיקר אצל אספנים
פנינים טבעיות הן יקרות ונדירות, גם בשל הסיכון הכרוך בשלייתן וגם בשל שינויים סביבתיים ואקלימיים הגורמים לכך שפחות פנינים נוצרות בתוך צדפות. כיום ניתן לראות פנינים איכותיות כאלה בתכשיטי בתי מלוכה. המסחר בהן כיום נעשה בעיקר אצל אספנים.
הפנינים המתורבתות המוכרות לנו הן תוצאה של מחקר שנעשה ביפן בשלהי המאה ה-19 וראשית המאה ה-20.
העדויות המוקדמות ביותר לפנינים מתורבתות הן מסין של המאה ה-12. הפנינים המתורבתות המוכרות לנו כיום הן תוצאה של מחקר שנעשה ביפן בשלהי המאה ה-19 וראשית המאה ה-20. החוקרים מיזה ונישיקווה פיתחו שיטה ליצירת פנינים עגולות. היזם קוקויצ'י מיקימוטו רשם פטנט על התהליך והיבול הראשון של פנינים מתורבתות בשיטה זו הופק ב-1916. פנינים אלו מגודלות בשיטות של חקלאות ימית, כאשר לתוך הצדפה מוחדרת חתיכת שריון של צדפה אחרת
הפנינים מגודלות תוך אימוץ שיטות של חקלאות ימית. שריון הצדפה נפתח בזהירות, אך בכוח ולתוך הצדפה מוחדרת חתיכה משריון של צדפה אחרת בצירוף חלק מקרום הצדפה. הצדפה מושארת מתחת למים למשך שנתיים-שלוש עד להיווצרות הפנינה. פנינים מגודלות הן במים מתוקים והן במים מלוחים ואין שוני ביניהן.
פנינים מלאכותיות הן חרוזים מזכוכית או פלסטיק.
אשר מיוצרים בבתי חרושת ומחקים בצבעם ובצורתם פנינים. חיקויים כאלה יוצרו עוד בתקופת הרנסאנס ונקראו פניני מיורקה היו אלה חיקויים שנוצרו מציפוי חרוזי זכוכית באבקת קשקשי דגים.
פניני ים(פניני מים מלוחים) פניני מים מתוקים
גידול פניני ים מצליח פחות בגידול מלאכותי מאשר פניני מים מתוקים (הגדלות בנהרות ובאגמים), ולכן לרוב הן יקרות יותר. פניני ים גם גדולות יותר מפניני מים מתוקים. בעוד שגודל ממוצע של פניני מים מתוקים הוא כ-9 מ"מ, גודלן הממוצע של פניני ים הוא כ-12 מ"מ. הגודל המשמש בתעשיית התכשיטים נע בין 15 ל-20 מ"מ.
כאשר החלו בתרבוּתם של פניני מים מתוקים בשנות השבעים, היה מעט ידע וטכנולוגיה כיצד לחזק את ברק הפנינה. לעומת זאת, ההיסטוריה של הגידול המלאכותי של פניני ים ארוכה יותר (הוחל בתרבותם כבר במאה התשע עשרה) ולכן ידעו כיצד לחזק בהן את הברק. כיום ההיפך הוא הנכון מכיוון שתחום גידול פניני מים מתוקים התפתח מאוד.
כיוון שגידול פניני ים קשה יותר מגידולם של פניני מים מתוקים ומניב פחות רווח, הן יקרות יותר עד כדי פי כמה מאות.
שליית פנינים
שליית פנינים (באנגלית: pearl diving) היא צלילה וליקוט של צדפות פנינים מקרקעית הים או מקרקעית אגמים ונהרות. הצולל המתמחה בסוג זה של "דיג" תת-מימי נקרא דולה או שולה פנינים. שליית פנינים בצלילה חופשית, שהייתה נפוצה מאז ימי קדם בעיקר במפרץ הפרסי וביפן, נעלמה כמעט לגמרי בימינו. את מקומה תופסות כיום חוות תת-ימיות בהן מגדלים פנינים מתורבתות, הן של מים מתוקים הן של מי ים.
שליית פנינים בימינו
את מקומה של שליית הפנינים המסורתית תופסות כיום חוות לגידול פנינים מתורבתות, הפועלות בשיטות ייצור שפותחו והופצו על ידי היזם היפני קוקיצ'י מיקימוטו. מחדירים חתיכה זעירה של שריון ורקמת צדפה אחרת לתוך בשר הצדפה כדי לגרות ולעורר אותה ליצור סביבה פנינה. תעשיית גידול הפנינים מפיקה כיום מיליארדים של פנינים מתורבתות בכל שנה. דולי הפנינים היפנים, המכונים אמה, שרבים מהם היו נשים, מוסיפים לצלול גם כיום, אך בעיקר למענם של תיירים. שליית פנינים בצלילה נמשכת גם בנהרות אוהיו וטנסי בארצות הברית
צבע
הצבע הוא גורם המשפיע על מחיר הפנינה. הצבע המבוקש משתנה ממדינה למדינה וגם מוכתב מצו האופנה.
צבעים של פנינים לבן, שנהב, צהבהב, ורדרד, אפור, ורוד, כחול, שחור
לפניני מים מתוקים צבעים רבים. לעומת זאת, לפניני ים רגילות צבע אפור, לבן וכסוף. קיים זן ייחודי של פנינים שנקרא "פניני הים הדרומי" שצבען זהב ושחור. כיום מתקיימים ניסיונות לגידול צדפות שיניבו פנינים בצבע זהב, אך ללא הצלחה מרובה. מנגד, פניני מים מתוקים לא יכולות להיות שחורות. צבען של פניני הים מסוג "פניני טהיטי", הוא כהה או שחור.
שיבוץ פנינים
בגלל ערכן הגבוה של הפנינים, שיבוצן בשרשרת נעשה על ידי השחלתן על חוט חזק וקשירת קשר בין כל פנינה לשכנתה. הקשרים מבטיחים שאם יתנתק החוט, לא יאבדו כל הפנינים, אלא יישארו עדיין על המחרוזת.
מקורות הפנינה
פנינים ניתן למצוא בדרום יפן, סביב סרי לנקה וחופי דרום הודו, באינדונזיה, בפיליפינים, חופי קליפורניה ומפרץ מקסיקו שבאמריקה, ואיים רבים באוקיינוס.
פנינים במקורות
את הפנינים ייבאו בני ישראל לרוב מהפניקים.( עמים כנעניים ממוצא שמי, אשר ישבו במקור ברצועת חוף צרה המשתרעת בין רמיתה (לטקיה של היום) בצפון סוריה ועד העיר עכו, ומאוחר יותר גם לאורך מישור החוף הדרומי של ארץ ישראל.
רבינו גרשום (רבינו גרשום מאור הגולה או רגמ"ה –מגדולי חכמי ישראל ומנהיג יהדות אשכנז במאה -11) כתב כי "רגילים אנשים לשחוק פנינה לתוך משקה משום רפואה" (תרגום מארמית). כלומר, היה מקובל בזמנו (המאה ה-10 וה-11) להמיס פנינה לתוך משקה ולצרוך אותה בתור תרופה, אולם ייתכן שרק עשירים יכלו להרשות לעצמם תרופה יקרה כזאת.
גם כיום אין שליית או ייצור פנינים בישראל והן מיובאות, אם כי שוויין היחסי נמוך משהיה
הפנינה מוזכרת בתנ"ך מספר פעמים:
האזכור הראשון שלה בעברית הוא מספר משלי:
"יֵשׁ זָהָב, וְרָב-פְּנִינִים; וּכְלִי יְקָר, שִׂפְתֵי-דָעַת"
בספר משלי, ל"א, 10 "אשת חיל מי ימצא ורחוק מפנינים מכרה",
במשלי ח' ,11; "כי טובה חכמה מפנינים, וכל חפצים לא ישוו בה
במגילת אסתר מופיע ה"דר", הציפוי הפנימי של הצדפה המייצרת פנינים. הדר מופיע בתיאור ארמון אחשוורוש. "חור כרפס ותכלת אחוז בחבלי בוץ וארגמן על גלילי כסף ועמודי שש מטות זהב וכסף על רצפת בהט ושש ודר וסחרת" מגילת אסתר א' ו'.
בספר שמואל א', א' פסוק ב' מסופר על אלקנה שהיו לו שתי נשים חנה ופנינה. כלומר שם אבן החן שימש כשם פרטי.
תכונות וסגולות ריפוי
התכונות המיוחסות לפנינה חיות, יופי, תום, חוכמה ויושרה.
סגולות הריפוי של פנינים נקשרות לקיבה ולמערכת העיכול וכן למערכת החיסונית וגם ללחץ נפשי.
מלך אנגליה הנרי השמיני השתמש באבקת פנינים לריפוי פצעים.
רקע היסטורי
איש אינו יודע בוודאות מי היו האנשים הראשונים שהחלו לאסוף פנינים ולענוד אותן, אך ידוע כי הפנינה היתה אבן החן המועדפת על מלכים ואצולה במשך שנים רבות. בעת העתיקה היה מציאת פנינים בים היתה קשה ונעשתה ע"י צלילה עמוקה ושליית הצדפות. רק אנשי אצולה ומלכים יכלו להרשות לעצמם לענוד פנינים ולכן הן סימלו עושר ואצולה. ידוע כי בימי הקיסר הרומאי יוליוס קיסר, רק נשים מבנות האצולה ענדו פנינים. בשנת 2008 נמצא בחפירות בירושלים עגיל זהב משובץ פנינה עם אמרלד מהתקופה הרומית. העגיל נשמר בשלמותו במצב מדהים ונראה אופנתי ועכשוי כאילו נעשה בימינו. בתקופת הרנסס היה מקובל לשזור פנינים כקישוט בשיער הנשים. לדברי מרוקו פולו, מלכי מלבאר ענדו מחרוזת ובה 108 אבני אודם ו-108 פנינים שהועברה בירושה בין דורות של מלכים. ביפן שימשה אבקת פנינים כאיפור לגיישות.
אגדות על פנינים
במשך שנים לא ידעו כיצד נוצרת הפנינה והיתה אמונה כי הפנינים שבים הן דמעות המלאכים על חטאי האדם שצנחו למעמקי הים.
בקוראן באחד מתיאורי גן העדן נאמר כי פירות העצים הם פנינים ואזמרגד וכי כל מי שנכנס בשערי הממלכה השמימית מקבל אוהל של פנינים.
במיתולוגיה ההודית נאמר כי האל וישנו שלה את הפנינה הראשונה ממעמקי האוקיינוס והעניק אותה לבתו פנדאיה ביום חתונתה.
מקורות הפנינה
כיום מקובל להשתמש בפנינים מתורבתות שמרכז הייצור העיקרי שלהן הוא סין, יפן, טהיטי, אוסטרליה.
טיפול ושמירה על פנינים
רצוי לאחסן פנינים בשקית בד או משי ולהיזהר ממגע במתכת חדה או אבני חן העלולות לגרום לשריטות.
יש להימנע מחשיפה לחומרי בישום ואיפור וחומרי ניקוי העשויים לפגוע בברק הפנינה. אסור לענוד פנינים בזמן רחצה או פעילות ספורטיבית וכן מומלץ לנגב את הפנינים במטלית בד לניקוי שאריות של חמרים מזיקים.
רצוי להשחיל את הפנינים על חוט משי חדש אחת לכמה זמן.
ילידי החודש המפורסמים
סוקרטס, פול רובנס, ג'ון קונסטבל, ריכרד שטראוס, ז'ק קוסטו, בר רפאלי, הלן קלר וזינדין זידאן.
תחליף לאבן החודש יוני אותורלז
התחליף לאבן חודש יוני היא אבן הירח, MoonStone, או בשמה המדעי אורתוקלז.
האורתוקלז נמנה בין המינרלים החשובים ביותר שמהם בנויים סלעי היסוד. שם האבן אורתוקלרז הפחות ידועים, ומוכר יותר כאבני חן בשמות "אבן שמש" (sunstone) ו"אבן ירח" (moonstone). אבן השמש מכילה פתיתים של המטיט הנותנים לה גוון אדמדם. אבן הירח זוהרת
שרשרות פנינים לחצו כאן http://goldiam.co.il/jewelry-showcase/32
לצמידים לחצו כאן http://goldiam.co.il/jewelry-showcase/3
לעגילי פנינים לחצו כאן http://goldiam.co.il/jewelry-showcase/31
טבעות פנינים לחצו כאן http://goldiam.co.il/jewelry-showcase/30
לתכשיטי פנינים לחצו כאן http://goldiam.co.il/
מקורות
מכון היהלומים הישראלי
ויקופדיה
הרישיון לשימוש חופשי במסמכים של גנו,
הבורסה לתכשיטים
© 2012 Goldiam. All rights reserved
YCS-Yahalom Creative Solutions, Leveraging Technology. Powered By EasyStock™